Piet Gerards Ontwerpers
ECHO VAN DE TWINTIGSTE EEUW

Met een uitvoering ‘La Création du Monde’ van Darius Milhaud wordt op zondag 28 augustus de presentatie van ‘Echo van de twintigste eeuw. Ensemble Contraint (1979-1999)’ afgesloten. Plaats van handeling is het Heerlense stadhuis, een van de meesterwerken van architect Frits Peutz.

Contraint, opgericht door Arno Dieteren en Paulien ten Koppel, zoekt vanaf het begin qua programmering nadrukkelijk naar een eigen stempel. Tot welke stroming of stijl de muziek behoort, is daarbij niet of minder relevant. Als ze maar communicatief is. Avant-garde, neoclassicisme, dodekafonie, Franse esthetiek, door jazz of folklore beïnvloede muziek, arrière-garde, nieuwe muziek van eigen bodem; Contraint kiest wat van zijn gading is. Soms schiet het alle kanten op, soms zie je één kleur, of contouren daarvan. Maar altijd levert het spannende, verrassende en ambitieuze programma’s op, even dynamisch als caleidoscopisch. Er klinkt ook een soort anarchie in door: het gaat tegen de regels in. Van een thematische of stilistische benadering is zelden sprake. Je zou dat het watermerk van Contraint kunnen noemen. Aldus Jos Frusch, een van de auteurs.

Het boek – waarin een cd is opgenomen – verschijnt bij Uitgeverij Huis Clos (uitgeverijhuisclos.nl).

—————————————————————————————–

Jos Frusch en Paul van der Steen | Echo van de twintigste eeuw.

Ensemble Contraint (1979-1999)

22 x 16,5 cm, 132 p | Uitgeverij Huis Clos, Rimburg 2011

Vormgeving Piet Gerards Ontwerpers

—————————————————————————————–

Reacties zijn gesloten.

Archief
Zoek
klik hier om naar de site van pietgerardsontwerpers.nl te gaan